Nederland 2019 Verhaal van een vluchteling Hilversum c Lize Kraan Rf (6)

Het leerlingenpakket bestaat uit drie delen. Via de Dilemmagame Keuzestrijd krijgen leerlingen meer inzicht in de moeilijke keuzes die veel Syriërs hebben moeten maken. Vervolgens kunnen je leerlingen door het leven van drie gevluchte Syriers heen klikken in de Online Ontmoetingen. Daarin geven zij antwoord op prangende vragen. Het project wordt afgesloten door een nagesprek met de hele klas.

Aanvragen hoeft niet. Alles is hieronder online te vinden, dus je kunt er direct mee aan de slag.

Dilemmagame Keuzestrijd

In deze game over oorlog, vluchten en vrijheid leren duiken je leerlingen in de persoonlijke verhalen van verschillende Syriërs. Leerlingen trekken op met een personage en komen voor ingrijpende dilemma’s te staan.

Dilemmagame Keuzestrijd
Verhaal van een vluchteling – Docententraining – Bram Muller – 18

Online ontmoetingen

‘Was je bang tijdens je reis?’ ‘Kan je al fietsen?’ ‘Denk je dat je ooit weer terug gaat naar Syrië?’ Een greep uit de honderden vragen die leerlingen aan Abdelilah, Diana en Maher stelden. Deze drie Syriërs met een indrukwekkend verhaal deelden hun ervaringen in scholen door heel Nederland. Nu nog, maar nu klik je online door hun verhalen heen. Via filmpjes vertellen zij wat hen is overkomen en geven ze antwoord op prangende vragen. Een indrukwekkende, vaak ontroerende ervaring, die veel leerlingen nog lang zal bijblijven.

Online ontmoetingen
Filmpje Maher

Nagesprek

Wat vinden je leerlingen van de situatie in het Midden-Oosten? En hoe kijken ze naar vluchtelingen in Nederland? Vraag je leerlingen naar hun mening en ga samen in gesprek. Om deze dialoog optimaal te begeleiden, ontvang je diverse tips en werkvormen in onze lesbrief. Tip: volg ook onze training om wij-zij-denken tegen te gaan voor meer oefening en gesprekstechnieken.

Lesbrief
Nederland 2016 Verhaal van de vluchteling ROC Helmond 19 januari c PAX Lize Kraan RF (30)

Praktisch

Duur 1 lesuur per onderdeel, dus 3 lesuren in totaal
Kosten gratis
Nodig een computer, tablet of telefoon, een koptelefoon, het werkblad van de online ontmoetingen en het werkblad van de dilemmagame
Goed om te weten een lesbrief helpt je leerlingen te laten reflecteren en bereidt je voor op het nagesprek

Nederland 2016 Verhaal van de vluchteling ROC Helmond 19 januari c PAX Lize Kraan RF (36)

Extra lesmateriaal

Klik hier hieronder voor factsheets, infographics en video’s over Syrië.

Lees meer
2019_Syrische bevolking op de vlucht
Syrische bevolking over de wereld
Schermafbeelding 2017-05-31 om 16.40.47